Total de visualitzacions de pàgina:

VIOLÈNCIA DE GÈNERE


Masclisme i Feminisme
El masclisme és el conjunt d’idees, actituds i pràctiques sexistes[1] de l’home sobre la dona, que es basa en la idea que l’home és superior a la dona. Parlem d’una societat masclista quan aquesta impedeix a la dona realitzar-se com a persona en igualtat de condicions a l’home.
S’entén per feminisme aquell moviment social i polític (format per dones i homes) el qual promou, defensa i lluita per la igualtat de drets i deures entre homes i dones.
Podem afirmar que al llarg de la història de la humanitat no s'ha tingut gaire en compte la figura de la dona i això va originar aquest moviment, els orígens del qual no estan gaire clars. Sí podem constatar que a partir del segle XV ja trobem moviments organitzats per la lluita per la igualtat.

El masclisme és present a les nostres vides?
És molt evident que el masclisme és present a les nostres vides, moltes vegades de forma tan normalitzada, que ni ens adonem. El trobem a l’entorn laboral, en vídeos eròtics, als videojocs, a la religió, en el propi llenguatge, en el cinema i en la publicitat. A més a més, els mitjans de comunicació transmeten missatges sexistes on les dones són tractades com a objectes. No és una relació violenta envers la dona, sinó una pràctica més subtil. És el que es coneix com micromasclisme.
El masclisme és més evident en països menys desenvolupats, on encara hi ha una mentalitat molt patriarcal, però tot i així no deixa de ser un tema preocupant a la nostra societat.
De vegades sembla que, en segons quines feines i llocs importants, les dones no hi compten. És el que s’anomena el sostre de vidre. És més comú veure una dona metgessa, que a una mecànica o una informàtica.
Tradicionalment la dona sempre ha estat la figura relacionada amb les feines domèstiques i la cura dels fills. En alguns casos, a la nostra societat, on la dona ha accedit de manera general al món laboral, la dona s’ha d’ocupar tant de la feina com de la família.
Quan parlem de relacions entre homes i dones, sovint podem trobar gestos masclistes. Sovint pensem que la violència masclista es dona en parelles amb condicions socioeconòmiques precàries, de baix nivell cultural, víctimes de la violència, provinents de famílies desestructurades o d’altres cultures o que l’agressor consumeix alcohol o altres drogues. Però la violència masclista en l’àmbit de la parella és un procés que comença quan les diferències entre homes i dones comporten relacions de domini d’una persona sobre l’altra. Per això és clau saber identificar les primeres manifestacions d’aquesta violència: el menyspreu, els insults, la manca de respecte, el control...

A PARTIR DE LA LECTURA DEL TEXT, RESPON AQUESTES Preguntes:
-       En què estàs d’acord i què matisaries d’aquest text?
-       Creus que el masclisme realment encara és present en els nostres dies? Per què?
-       Creus que el feminisme realment és una lluita per la igualtat o simplement vol capgirar la truita?
-       Identifiquem actituds masclistes o sexistes en el nostre entorn (escola, amistats, família...)?
-       Quins Drets Humans vulnera el masclisme?


Activitat a fer:
Busca una imatge publicitària sexista, imprimeix-la o enganxa-la i contesta les 6 W:
- QUÈ (el producte que s’hi anuncia) 
- QUI (l’empresa anunciant) 
- QUAN (de quin any és la imatge publicitària)
- ON (mitjà a través del qual s’anuncia) 
- COM (tots els elements visuals i compositius de la imatge) 
- PER QUÈ (és sexista).




[1] Una conducta sexista consisteix a valorar les persones segons el seu sexe. Es fonamenta en una cultura que diferencia els sexes i els jerarquitza, discriminant negativament les nenes i les dones.