Total de visualitzacions de pàgina:

Què són ELS VALORS


definició de Valor
Al diccionari, trobem diferents definicions de la paraula valor:
  1. Qualitat o conjunt de qualitats que fan que alguna cosa o alguna persona sigui preuada, valgui. 
  2. Grau d'aquesta propietat o conjunt de propietats. 
  3. Abast de la força, la significació, d'una cosa, acció, paraula, expressió, etc. 
  4. Coratge a emprendre grans afers, a afrontar els perills sense por. 
  5. Allò en què és estimada o apreuada una cosa. 
  6. Preu pecuniari en què es manifesta el valor. 
  7. Títol representatiu de participació en el capital d'una societat, de quantitats prestades, de mercaderies, etc. 
  8. En música, durada relativa d'una nota o d'un silenci. 
  9. En matemàtiques, determinació quantitativa particular. 
  10. Propietat d'un color per la qual es distingeix com a clar o fosc.

els Valors ÈTICS
Els valors ètics són aquells que marquen la nostra vida, que orienten el nostre estil de vida, la persona que volem arribar a ser. Són els principis de la nostra vida.
El que tenen de més propi els valors ètics és l'imperatiu d'acció que comporten, és a dir, són uns valors que se'ns imposen com a pautes de la nostra acció. Els valors ètics, poden no coincidir amb els nostres desigs, però hem d'intentar realitzar-los si no volem perdre la nostra qualitat personal. Ningú està obligat a ser una persona bella, àgil o simpàtica, però tota persona està moralment obligada a ser justa.
Els valors ètics, a diferència dels que no ho són, depenen de la llibertat humana (una persona pot ser conscientment injusta, negant l'exigència universal de justícia). I perquè depenen de la llibertat, els valors ètics només poden atribuir-se a les persones (no a les coses: un paisatge pot ser bell però no just, unes esportives poden ser còmodes però no bones en sentit ètic).
Tots els valors comporten un haver de ser: és desitjable ser alegre, ser enèrgic, ser útil... Però els valors ètics, a més d'aquest haver de ser impliquen un haver de fer, són una prescripció o norma que hem de complir.



CINC VALORS UNIVERSALS
Els cinc valors fonamentals no els hem inventat nosaltres ni ningú altre, resideixen en el cor de tot ésser humà i són els següents:


Hem de crear un sistema de valors en el qual la justícia, la solidaritat, la llibertat i la gratuïtat es converteixin en principis actius de relació, organització i convivència humanes. L'eix de reconstrucció de tot el que és l'ésser humà passa per la humanització de la vida social, del treball, del coneixement, de la ciència i la tècnica; per això és tant important l'educació en els valors per a aconseguir aquesta humanització.


Els valors ajuden a créixer i fan possible el desenvolupament harmoniós de totes les capacitats de l'ésser humà. Els valors estan lligats a la pròpia existència, afecten la conducta, configuren i modelen les idees com també els sentiments i les actuacions. L'home es construeix i creix com a persona en la realització dels valors.

Els valors són dinàmics, lligats al desenvolupament de la personalitat i molt influïts pels processos de socialització. La maduració dels valors es fa per mitjà dels procés de valoració.

VALORS I ANTIVALORS

Anomenem antivalors a tot allò que s'oposa al creixement harmoniós de la personalitat. Tots som lliures de viure segons els nostres valors o, pel contrari, els antivalors; la tria depèn de nosaltres. Molts cops la societat posa davant nostre més possibilitats de desenvolupar els antivalors que no pas els valors.
ESCALA DE VALORS
La nostra capacitat crítica ens facilita reconèixer que hi ha uns valors més universals que d’altres, o uns valors més en sintonia amb la nostra manera de pensar o amb l’educació que hem rebut que d’altres que ens allunyen massa d’aquella orientació rebuda. Podem captar que hi ha coses importants a les quals no hem de renunciar i coses trivials de les que podem prescindir. 

Tots tenim, doncs, uns valors més importants que d'altres. D'això en diem l'escala de valors.

Us convido, ara, a que en penseu una mica i escriviu la vostra escala de valors de més a menys importants (pots descarregar-te la plantilla en aquest enllaç):